Близо 1,8 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 са поставени досега в хода на най-голямата имунизационна кампания в историята на човечеството. Но този успех има две страни и негативната е за всички дози от различните медикаменти, които отиват в кофата за боклук дали по време на транспорта, при съхранението им или в здравните заведения.

Към момента няма обобщена информация за тяхното количество, но отделните държави докладват за резултатите на тяхна територия. Наличните досега данни рисуват една притеснителна картина за неизползваните дози ваксини и тя може да изглежда по-зле в бъдеще, пише сайтът Quartz.

Кога ваксините се превръщат в отпадък?

Според американският Център за контрол и превенция на заболяванията, това се случва при няколко условия:

  • Когато флаконите с препарати са държани прекалено дълго време на температура, неподходяща за тяхното съхранение;
  • Когато медицинските лица не използват целия обем дози в дадена партида поради липса на консумативи, като подходящи игли, например;
  • Когато партида бъде разопакована, но дозите в нея се бъдат използвани в рамките на няколко часа;
  • Когато дозите не са използвани до изтичане на срока им на годност.

Колко точно ваксини отиват в кофата за боклук?

Според Световната здравна организация (СЗО) 50% от ваксините в световен мащаб биват изхвърляни, като този дял варира в широки граници в отделните държави, както и спрямо различните характеристики на препаратите. Тъй като обаче обикновено няма недостиг на ваксини, това не се смята за проблем и е нещо нормално за здравната система.

С ваксините срещу COVID-19 обаче случаят е различен, тъй като предлагането не може да задоволи търсенето. И въпреки това много от дозите, които биха могли да спасят човек от заразяване, също завършват в боклука.

През април френският здравен министър Оливие Веран посочи, че 25% от дозите на AstraZeneca, 20% от тези на Moderna и 7% от Pfizer се изхвърлят поради различни причини. Като бъде пресметнато, че около 5 милиона дози на AstraZeneca са били доставени на Франция, това означава, че грубо 1,25 милиона дози са били изхвърлени.

Наскоро властите в Хонконг предупредиха, че това вероятно ще се случи и с "милиони" неизползвани дози от ваксината на Pfizer, тъй като няма достатъчно търсене към тях. За САЩ дела е значително по-нисък - от над 353 милиона дози около 1,55 милиона са били изхвърлени.

Според анализаторите в следващите месеци с наваксването на производството, делът на дозите, които стават отпадък, ще расте. А богатите държави ще имат все повече излишни флакони, докато много от по-бедните ще бъдат затруднени с това да осигурят достатъчно ваксини на населението си.