Борисов показва, че присъства с нова роля на политическата сцена. Властта стана опозиция, а протестиращите власт. Това заяви в ефира на "Лице в лице" социалният антрополог Харалан Александров.

"Борисов влиза много успешно в новата си роля. Вече е бил в такава и знае какво е", смята той.

"Притеснението ми е, че новото управляващо мнозинство не може да влезе в ролята на властта. Борисов от сега мога да кажа какво ще прави - той ще критикува и ще изтъква успехите си, докато доверието на избирателите е като пясъчен часовник и бързо може да се обърне", каза експертът.

По думите му всичко зависи от Борисов и способността му да организира и да реорганизира партията си.

Според него другата много важна роля е тази на посредника, в която влезе президентът Радев. "Той влезе успешно в нея. Той бе безпристрастен и напусна конфронтационния тон, който е зададен в цялата ситуация. Показа, че е диференциран", смята Александров.

"Предстои да видим какъв народ има в ИТН. Борисов ще даде отговорността на партиите, които са вече в управляващото мнозинство. Интересно е дали Слави ще съумее да сформира кабинет", каза той.

Александров каза, че няма информация президентът да работи задкулисно в една или друга посока.

"Всеки се опитва да си присвои заслугите за протестите лятото и за избутването на Борисов от властта, а това не е добър сигнал", каза той.

"Ние сме в процедура на смяна на впряга на каруцата. Тя обаче е още в реката. Тези, които я теглиха са ГЕРБ, те вече са на брега и си клатят краката. Тези, които трябва да се стегнат, са тези, които още са във водата и сега са мнозинство", каза Александров.

Според него има шанс каруцата да остане във водата и реката да я отнесе. "Нека партиите на протеста се обединят около 5-6 неща и направят кабинет."

По думите му страната ни ще влезе в криза, ако не се прояви достатъчно здрав разум. "Най-вероятно ще разказваме за тези седмици и дни като за голяма драма след няколко години", каза той.