Точно в 9 часа тази сутрин президентът Румен Радев даде старт на консултациите с парламентарно представените партии за връчване на мандат за съставяне на правителство. По конституция те започнаха от най- голямата политическа сила – ГЕРБ-СДС.

„Припомням, че отговорността за управлението на България тегне над това правителство по силата на конституцията, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си. Необходими са ефективни действия за съставяне на кабинет. От Народното събрание зависи то да се състави бързо и отговорно, при ясни принципи и да гарантира стабилност. Какво е вашето взаимодействие с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес?”, попита президентът представителите на ГЕРБ-СДС. При него са Даниел Митов, който ще бъде предложен за премиер, и председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя заяви, че ГЕРБ-СДС са готови както да съставят правителство, така и за служебни избори.

"Явяваме се тук с ясната отговорност, че държавата ни стои пред редица предизвикателства. Все още не е отминала пандемията, предстоят икономически и социални предизвикателства. И ние осъзнавайки отговорността, която носим, непосредствено след изборите уведомихме обществото, че сме готови да излъчим състав на Министерски съвет. Той много бързо може да започне ежедневната си дейност", каза Десислава Атанасова. Тя допълни, че са готови и за опозиция, и за управление и за предсрочни избори. И че не ги е страх нито от ревизия, нито от проверки, нито от служебен кабинет. Но трябва всички парламентарно представени сили с помощта на президента да намерят баланс и да търсят решенията за България.

Президентът подчерта, че не бърза за предсрочни избори, а целта му е да има действащо, редовно Народно събрание с необходимата подкрепа.

„Вие сама споменахте колко е важна темата за отговорността. И аз призовавам и Вас, и всички парламентарни групи, всички участници в този процес, да работят изцяло в рамките на своята отговорност. Без да бягат от нея, но и без да я превишават. В тази връзка искам да разсея някои спекулации напоследък, че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, аз изтъквам какви са предизвикателствата пред страната, които търсят решение в най-кратък срок. Така че всички ние трябва да работим да имаме възможно най-бързо действащо, редовно с необходимата подкрепа правителство”, каза президентът Радев. Той допълни, че президентът не е и не може да бъде архитект на бъдеща коалиция или управление.

„Най-малко, защото аз нямам такива правомощия по конституция и не искам да забърквам президентската институция в този процес. Отговорността за съатавяне на правителство, за формиране на неговата подкрепа в парламента, е изцяло в Народното събрание. И аз очаквам да има кооперативност и диалог. Днес президентската институция осигурява необходимата платформа за диалог, за да търсим най-доброто и устойчиво решение за България”, допълни Радев.