На днешното си заседание Общинският съвет на Бургас прие мерки в помощ на бизнеса, плащащ общински наеми. По предложение на Станимир Апостолов и д-р Георги Митев от СДС по време на противоепидемична обстановка се опрощават таксите за пазари, тържища , тротари и др, както и наемите за общински обекти. Тази докладна бе втора, като при предишната на ГЕРБ – за 50% по-ниски общински наеми 2 месеца след края на мерките, стана дискусия.

Чуха се предложения на съветниците Христо Панайотов от БСП и Живко Табаков ДБГ за намаляване не с 50%, а със 75% на наемите. Константин Бачийски от СЕК явно не знаейки, че има и докладна да не се плащат общински наеми и такси по време на извънредната обстановка, поиска предложението на ГЕРБ да е валидно и в момента, както и два месеца след края на мерките. Още по-странно се оказа, че ОбС прие предложението му. След това гласува и това на СДС, според което наеми по време на извънредната обстановка няма.

Намаляването на наемите е съгласувано с общинска администрация.

„По темпа на приходите от този месец можем да кажем, че свиването на приходите за тези два месеца ще бъде около 400 000 лв. Те ще са за сметка на дейности от благоустрояване, спорт култура и др. Не пипаме социалните дейности, образование и здравеопазване”, обясни кметът Николов.

Зам.-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев обяви, че годишно от наеми община Бургас има приход в размер на 4,5 милиона лева.

„На месец това са 375 000 лв. 50% от тях са 187 500 лв. на месец. Това намаление е предвидено в бюджета, за всяко следващо нямаме източник, което да го покрие”, заяви Стойчев.