Министерството на отбраната на Турция потвърди, че изтребител Northrop NF-5 се е разбил в провинция Коня в южната централна част на Турция, и че пилотът на самолета е загинал.

Министерството уточни, че инцидентът се е случил в 14:15 ч. местно време и че причината не е известна и че е започнало разследване, съобщава "Спутник".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган използва мрежата за съобщения Telegram, за да изкаже своите съболезнования за инцидента, молейки Бог за милост за душите на турските мъченици. "Изразявам съболезнования на семейството му, роднини, турските въоръжени сили и нацията", пише той.

Катастрофиралият самолет е принадлежал на аеробатичния екип на военновъздушните сили "Турски звезди", разположен в третата главна изтребителна база в Коня. Местните медии твърдят, че инцидентът е станал по време на рутинен тренировъчен полет. По-ранни (впоследствие отхвърлени) информации показваха, че самолетът може да е бил F-16.

Снимки от местопроизшествието, които не са удостоверени, показват дим, издигащ се в празно поле.

На телевизионни кадри се виждат екипи по сигурността и медици да заснемат район, с множество линейки и военни превозни средства, най-малко една пожарна кола и хеликоптер на мястото.

Кметът на Коня Угюр Ибрахим Алтай потвърди съобщенията за катастрофата и че на мястото пристигат звена за издирване и спасяване. "Нашата молитва е да няма загуба на живот", написа той в "Туитър" преди съобщението на Министерството на отбраната, че пилотът е загинал.

Northrop F-5 е свръхзвуков лек самолет, произвеждан от американския военнопромишлен гигант Northrop Corporation (сега Northrop Grumman) между 1959 и 1987 г. Турция е закупила над 200 от тези самолети в техните конфигурации F-fA / B и NF-5A-B от САЩ и други страни по време на Студената война. Около 50 от самолетите са били модернизирани през 2000-те години, сред които 10 F-5A и два F-5B, използвани от аеробатичния екип на "Турски звезди".

Авиобаза Коня служи като основна оперативна база на военновъздушните сили и също така е известно, че съдържа въздушни средства за ранно предупреждение и самолети F-16. Базата редовно е домакин на турски и други сили на НАТО за ученията "Анатолийски орел".