Кабинетът отпусна 46,4 милиона лева за купуването на допълнителни ваксини срещу COVID-19, произведени от "Пфайзер/Бионтех".

Със средствата ще бъдат осигурени общо 1 533 037 дози.

На днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов заяви, че само осигурявайки необходимите количества ваксини, ще можем да се справим с пандемията.

Това, което сме обещали на българите, го изпълняваме в пълния му обем, подчерта той.


Правителството реши и да се осигурят условия за продължаване на заплащането както на допълнителните възнаграждения от 1000 лв. за медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с пациенти с коронавирус, така и за поставяне на ваксини срещу COVID-19, при допускане на удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка след 30 април тази година.

По думи на министър-председателя това е ефективна мярка за справяне с пандемията и за мотивация на кадрите в системата.

Той посочи, че независимо от следизборната ситуация държавата е длъжна да осигури всичко необходимо за медицинския и немедицинския персонал, който е на първа линия в борбата с вируса.

Преди дни стана ясно, че у нас са пристигнали още 62019 дози от ваксината на "Пфайзер". Здравният министър информира, че половината от тях ще бъдат разпределени сред общопрактикуващите лекари, така че да се гарантира, че всеки желаещ РНК ваксина, ще може да си постави такава.