В първото заседание на правителството след изборите премиерът Бойко Борисов подчерта, че победата на ГЕРБ-СДС е убедителна и с 10% пред следващия.

Той заяви и че са изпълнени всички поети ангажименти и обещания през тази година.

Длъжни сме заради нашите избиратели да предложим вариант за управление. Виждам огромна безотговорност в другите политически партии, посочи той.

По думите му въпреки похарчените пари, тези партии изпитват нужда от нови избори. С удоволствие ще се явим и на такива, но да допуснем какъв е ефектът от това, каза Борисов, но подчерта, че страната няма нужда от това изгубено време и че нови избори не са решение. Според него "тяхната игра" ще бъде да предизвикат още хаос.

"С над половин милион избиратели колегата политик Слави Трифонов трябва да си поеме отговорност. Ние ще предложим, те няма да го изберат и ще дойде той на ред. Затова най-колегиално моля да започнат да си правят състава на правителството, парламента", каза Борисов и допълни, че това е тежка и сложна задача, която изисква време.

"Да не дезертират, да не се оправдават, че не им достигат гласове, ако толкова им е нужно за нещо, съм готов да имам 10 дежурни депутати, които да ги подкрепят. За мен е важно да има стабилно управление в държавата", подчерта Борисов.

В изборната нощ лидерът на ГЕРБ предложи експертно правителство на опонентите си. Като друг вариант днес той даде и "свикване на ВНС, Радев да внесе неговия проект за Конституция, започване на чисто".

Лесно и хубаво е да протестираш, но някой трябва да работи, сега е техният ред, от заявките, които чувам, надали ще стане, коментира премиерът.

След това да се съберат и да си направят правителство, само след няколко месеца хората ще поставят на везната. Това сме го гледали при Орешарски, ще го гледаме в по-лош вариант, нека е обратното, нека съм лош пророк. За мен е важно България да има стабилно управление, каза още Борисов.

Премиерът каза още, че ако не са се разединили, патриотите щяха да са в парламента, а пък от опозицията не само не са се вдигнали, но и са се сринали като резултат.