Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън потвърди преминаването към следващия етап от облекчаването на противоепидемиологичните мерки в страната, пише " Фокус", позовавайки се на телевизионния канал SKY News.

Джонсън изрази надежда, че британците ще могат да пътуват зад граница с цел туризъм от 17 май, но предупреди, че все още е твърде рано да се каже дали това ще е възможно. Решението на Лондон ще зависи от множество фактори, включително „състоянието на пандемията в чужбина и напредъка на ваксинационните програми в другите страни“.

В тази връзка премиерът посъветва сънародниците си да не правят резервации за летни почивки зад граница, докато „картината не стане по-ясна“, но пък през август епидемията ще бъде преодоляна и ще се пътува спокойно. И в любими дестинации, като България.

Джонсън също така обяви, че правителството ще продължи с разработването на ваксинационните паспорти, посочвайки, че сертифицирането „вероятно ще се превърне в характеристика на нашия живот, докато заплахата от пандемията отстъпи“.

В рамките на брифинга Джонсън все пак подчерта: „Не виждаме нищо в настоящите данни, което да ни накара да мислим, че ще трябва да се отклоним от пътната карта“ за отслабване на мерките.