Действията на Европейският съюз да запази милиарди дози ваксина срещу коронавирус за своето население възпрепятства равноправния достъп до ваксиниране в света. Такава е позицията на хуманитарната организация „Лекари без граници” (MSF).

„ЕС е резервирал милиарди дози ваксина за себе си, блокирайки глобалния справедлив достъп. В началото на пандемията „лидерите на Европейския съюз набелязаха смели цели, които дадоха надежда за глобален отговор” в борбата срещу COVID-19“, твърдят от организацията.

Става въпрос за това, че ваксините срещу коронавирус трябва да се разглежда като „универсално съвместно благо”, прозвучаха призиви за масовото им производство в света.

„За съжаление, действията на ЕС са в противоречие с тези амбициозни задачи и понякога затруднява други държави да поемат контрола над пандемията”, се казва в позицията на „Лекари без граници”.

Във връзка с това се призовава ЕС да облекчи „предаването на технологиите в областта на здравеопазването и ваксините на европейските фармацевтични компании на производители в държави с ниски и средни доходи.

От „Лекари без граници” очакват на предстоящата среща на лидерите на държавите от ЕС на 25-26 февруари „спешни действия за насърчаването глобалния достъп до ваксините”.

„Стратегията на ЕС за производството на ваксини в Европа в момента не може да задоволи потребностите на Общността, какво остава за търсене в световен мащаб. Евросъюзът носи политическата отговорност да осигури и да разреши на всяка държава да произвежда свободно основните средства, особено на ваксини, за контрол над тази безпрецедентна пандемия”, заяви международният президент на MSF Кристос Кристу.