Напълно очаквано след заявката евродепутатите приеха резолюция, в която се обявиха за налагане на санкции срещу Москва и спиране на “Северен поток 2”. Повод за острата реакция от страна на Брюксел е арестът на опозиционера Алексей Навални, който миналата година бе отровен с “Новичок”.

Евродепутатите приеха резолюция с 581 гласа. 50 евродепутати гласуваха против, а 44 се въздържаха. В края и те призовават Навални незабавно да бъде освободен.


Парламентът поиска от държавите членки на ЕС да заемат активна позиция за ареста на Навални и неговите последователи. Резолюцията идва дни след като говорителят на Кремъл Дмитрий Песков категорично заяви, че Москва няма да се вслуша в позициите на чужди държави, тъй като арестът на Навални е вътрешен за страната въпрос.


ЕП поиска още на следващите срещу значително да се подсилят рестриктивните мерки по отношение на Кремъл. Това включва санкциониране на физически и юридически лица, които са замесени в решението за арестуването на руския опозиционер.


Евродепутатите настояват да се наложат и санкции на руски олигарси, свързани с режима, членове на вътрешното обкръжение на президента Путин и руски медийни пропагандатори, които притежават активи в ЕС и могат да пътуват до страните в блока.


Европейският законодател акцентира и върху това внимателно да се прегледа сътрудничеството на Москва в различни външнополитически платформи и проекти, какъвто е “Северен поток 2”. Те призовават ЕС незабавно да спре енергийния проект и да се прекрати завършването на газопровода.