Гърция предлага европейски сертификат за ваксинация срещу COVID, с който да се пътува в държавите от ЕС

img

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което призовава за въвеждане на удостоверение за ваксинация с цел улесняване пътуването между страните членки на общността, съобщават Ройтерс и АФП. „Спешно трябва да се постигне съгласие как трябва да бъде оформен сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет от всички страни членки“, посочва Мицотакис и изразява надежда този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище на ЕС на 21 януари.

Гърция, която разчита на туризма за 1/ 5 от своята икономическа продукция и се стреми да съживи пътуванията преди летния сезон, вече е създала свой собствен стандартизиран сертификат, за да докаже, че дадено лице е ваксинирано, пише Ройтерс.

Гръцкият премиер посочва, че макар да звучи просто, опитът от изготвянето на общ формуляр за локализиране на пътници е показал, че има спешна нужда от мобилизация на равнище ЕС за придвижване на въпроса.Мицотакис отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет и това трябва да стане възможно най-скоро.

Премиерът уточнява, че Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да стане предварително условие за пътуване, но отбелязва, че хората, които са били ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват.Освен това сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират, категоричен е Мицотакис.

Гърция издържа относително добре първата вълна на пандемията, но нарастването на случаите от октомври досега силно натовари здравната й система, отслабена от продължила десетилетие финансова криза, което накара властите да наредят второ затваряне през ноември. До момента са потвърдени 145 179 случая на COVID и 5 302 смъртни случая.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Убийство в Карнобат

Никулден 2020

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас