Превръщането на историческия храм „Света София“ в Истанбул в джамия от турските власти миналата година е Божие наказание срещу Вселенския патриарх Вартоломей заради издаването на томос за автокефалията на Украинската православна църква. Това е заявил руският патриарх Кирил вчера в интервю пред централния руски телевизионен канал Россия-1, цитирано от гръцката телевизия Скай и православния информационен сайт orthodoxtimes.gr, предаде БТА.

„Не искам да отправям никаква критика към своя константинополски събрат, но несъмнено всичко това, което се случи после в Константинопол, в Истанбул, говори за Божие наказание. Патриарх Вартоломей сложи схизматиците от Киев в светинята на Киев, в киевската „(Света) София“ и изгуби константинополската „(Света) София“ - беше превърната в джамия“, заявил руският патриарх в деня, в който Руската православна църква празнува Рождество Христово.

По-нататък Кирил продължил:
„Отне „Света София“ в Киев от православните хора, от православната църква, и изгуби собствената си „(Света) София“… Мисля, че по-ясно последствие, произтичащо от Божията воля, е трудно да си представи човек. А последствията дойдоха незабавно, защото грехът беше много голям“.

Той определи акта за признаване на Украинската църква като грях, а не като грешка, но даде да се разбере, че се моли за Вселенския патриарх, защото „кризата“ трябва да се преодолее „съвместно“.