Пътна полиция с предупреждение за влошаване на времето в края на седмицата. Очакваме дъжд, който ще премине в сняг и затова е добре водачите да бъдат внимателни и да спазват дистанция, каза гл. инсп. Николай Крушарски от ГДНП.

Контролът ще е завишен, ще има и повече екипи, за да може да се обработват по-бързо леките катастрофи. Най-опасни остават планинските участъци, проходите и магистралите. Там очакваме трафикът да бъде натоварен, а това увеличава и риска, уточни Крушарски.

„Когато виждат полицейски автомобили на улицата, шофьорите адаптират движението си, по-внимателни са и се съобразяват с условията. Целта ни е не толкова да контролираме и санкционираме, а да сме на пътя, за да покажем на водачите, че трябва да бъдат внимателни. Основната цел е да окажем превенция на самите шофьори“, каза комисар Крушарски.

В периода на празниците – Коледа и Нова година- са констатирани 33 000 нарушения за превишена скорост.

Над 5 800 проверки е направила полицията по време на изминалите празници по тържища и пазари за нерегламентирана продажба на пиротехника. Има констатирани 16 нарушения и 13 инцидента, които са приключили с наранявания, каза от своя страна инспектор Иван Игнатов.

По думите му най-честите нарушения са свързани с неправомерна употреба на пиратки на забранени за това места. „Спрямо миналата година има намаляване на тенденцията за нерегламентирана продажба на пиротехнически средства“, констатира той.