Пътната карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани включва купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

Това е докладвано от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов на днешното заседание на министерски съвет. От Министерски съвет не съобщават във въпросната пътна карта да са записани конкретни срокове за изпълнение.

Тази сутрин военният министър Красимир Каракачанов обяви, че МО е готово да предостави 3-4 машини за спешна помощ, но тяхното преоборудване е отговорност и задачи на Министерство на здравеопазването. Властта у нас бе сериозно критикувана в последните дни след спасителната операция в Стара планина, продължила 11 часа и с риск за самите спасители, при положение, че държавата ни е единствената в Европейския съюз, която не разполага със система за спешна помощ по въздух. Вчера пък премиерът Борисов направи инспекция на строителството на АМ "Хемус" точно по въздух и с хеликоптер.

Стартирана е процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника.

Ангелов докладва за вече проведени срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те кугъра, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

Премиерът Борисов е разпоредил стройна организация, за да се спасяват човешки животи. Докато се случи оборудването министър-председателят е уверил, че както винаги досега, когато е имало възможност, правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.