Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин са обсъдили съвместни действия за справяне с пандемията от COVID-19. Двамата са разговаряли за възможностите за съвместно производство на ваксини срещу инфекцията.

Това съобщиха от германското канцлерство, цитирани от авторитетното издание “Spiegel”.


Дискусиите трябва да продължат между здравните министерства на Берлин и Москва, а подробностите около евентуалната договорка не са известни, става ясно още от публикацията.


На 5 декември Русия започна да ваксинира срещу COVID-19 рисковите групи със своята разработка “Sputnik V”. Тя бе одобрена още през месец август, преди да са приключили последните фази на тестовете. Това стана повод за остри критики.


Единствената ваксина, с която към момента разполага Германия, е тази на Pfizer/BioNTech. Решението за одобрението на американската ваксина на “Moderna” предстои в сряда.


Отношенията между Бундестага и Кремъл са изключително интензивни - нещо, което не се е случвало от десетилетия. Сред причините е и отравянето на руския опозиционер Алексей Навални, както и хакерската атака срещу Берлин през 2015 г. Русия тогава отрече да има нещо общо.

Междувременно стана ясно още, че Ангела Меркел свиква кризисна среща относно имунизационния процес в Германия. Ще бъде решено още дали да бъдат удължени мерките срещу разпространението на COVID-19, които станаха повод и за яростни демонстрации на граждани.


Причината за срещата е критиката от страна на нейния съпартиец и министър на здравеопазването Йенс Шпан относно темповете на ваксинацията.