Общински съветници от опозицията в местния парламент в Царево изразиха тревога за съдбата на кораба „Горянин“, свъзран с историята на морското дело в града. Неговите останки в момента са жалка гледка. Темата беше повдигната на и след последното заседание на Общинския съвет.

Виждате ли останките от историческия за Царево кораб „Горянин“! Може Вие да го виждате, но мога да кажа, че след заседанието на Общинският съвет стана ясно, че кметът Лапчев го вижда и е сигурен, че корабът се съхранява в общински имот. Постъпи питане от колегата Димитър Гочев до кмета Лапчев каква е съдбата на кораба! Кметът си позволи най-нагло да излъже целият Общински съвет, че корабът е съхранен в общинска база. Явно кметът смята, че тротоарът в близост до Морската градина на Царево е общинската база . Жалко е такова поведение!“, коментира общинският съветник от Движение „Гергьовден“ Емил Пейчев.

Съзаването на кораба „Горянин“ е забележително постижение на българското, местно корабостроително изкуство, неразривно свързано със създаването и развитието на корабостроителницата на Странджанския районен горски кооперативен съюз в Царево. Историята на кораба е разказана от Царево, Инфо – ВИЖТЕ ТУК.