Унгария няма да купува руската ваксина срещу коронавируса, защото Руската Федерация „няма достатъчно мощности за производството й“, предава Reuters, като се позовава на изявление на началника на апарата на премиера Виктор Орбан.

Посочва се, че Будапеща предпочита да закупи ваксината срещу Covid-19 или чрез механизма за обществени поръчки на Европейския съюз, или директно от Китай.

„В Русия няма достатъчно производствен капацитет“, каза Гергели Гуляш в интервю за местната телевизионна компания ATV. „Унгария с удоволствие участва в руските опити на ваксините, но мащабните доставки на ваксините трябва да бъдат част от процеса в ЕС или от Китай“, добави той, цитиран от Фокус.

Унгарският премиер Виктор Орбан бе критикуван по време на десетгодишния му мандат за създаване на връзки с руския лидер Владимир Путин, включително мащабни съвместни проекти като изграждане на нова атомна електроцентрала, припомня британска агенция.

Доскоро Унгария беше единствената държава от ЕС, която планираше да разчита на руската ваксина „Спутник V“ в борбата срещу пандемията. Предполагаше се, че властите на тази европейска държава могат да купят голям обем от лекарството от Русия или да започнат да произвеждат ваксината самостоятелно, използвайки руски технологии.

На 28 декември унгарският външен министър Петер Сиярто обяви, че в страната е пристигнала пробна партида от 6000 дози от руската ваксина „Спутник V“.