Пандемията се отразява на всички аспекти на живота, на икономиката пък – финансовата сфера, с всичките видове финансови услуги, е просто инфраструктура, която обезпечава работата на реалната икономика. Отразява се с всички негативни ефекти от типа на несигурност, на потиснати икономически сектори. Разбира се, някои сектори пък процъфтяват. Така че ролята на финансовата сфера в преодоляването на кризата ще е съществена”, каза пред NOVA банкерът Левон Хампарцумян.

Запитан кои са секторите, които процъфтяват, той отговари, че такива са редица компании, които се занимават с онлайн доставки.

На въпрос какво смята за появилата се теория на конспирациите, че това е измислено, за да може някои хора по света да станат много богати, средната класа да изчезне, а всички останали да са бедни и лесно управляеми, Хампарцумян каза, че според него се надценява интелигентността и влиянието на тези хора".

Изчезването на средната класа бе феномен и без COVID-19. През последните 30-40 години разликата в доходите на хората стана значително по-голяма в развития свят. COVID-19 само ускорява процеси, които вървят така или иначе, посочи банкерът.

Левон Хампарцумян коментира и взетото решение да се удължи мораториумът върху кредитите до 31.03.

Това означава да купим още малко време, за да дадем възможност на компаниите и на банките, които са ги финансирали, да не си стрелят в крака, обясни той.