Предлагаме да бъде създадена фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор, съобщи на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя обясни, че това е обща законодателна инициатива на депутати от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Предложението е последствие от доклада на ЕК за върховенството на закона, тълкувателното решение на Конституционния съд, както и мненията на Венецианската комисия по законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, внесен от Министерския съвет през миналата година.

„Законодателната инициатива касае създаването на фигурата на разследващ прокурор на главния прокурор. Тази законодателната инициатива е за промени в НПК и промени в Закона за съдебната власт", разясни Атанасова.

Според нея процедурата ще започне в сравнително кратки срокове. Атанасова изтъкна, че до 3 месеца след влизането в сила на предложения законопроект, право да предлагат прокурор, който ще разследва главния прокурор, ще имат минимум шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов коментира, от своя страна каква е разликата между внесения от ГЕРБ и Обединени патриоти законопроект за промени в НПК и този на Министерски съвет.

„Разликата със законопроекта на Министерския съвет е, че предвиждаме Пленумът на ВСС да го избере този прокурор с обикновено мнозинство, а не както се предвижда за тримата големи с квалифицирано мнозинство“, обясни Ципов. Според него този прокурор трябва да има статут на административен ръководител в съдебната власт.

Депутатът посочи и друга разлика: че в законопроекта делата за разследване на главния прокурор ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд.