Коронавирусът е изключително благодатна тема за партийна употреба. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Галъп" Първан Симеонов.

Той посочи, че половината от хората възприемат кризата с коронавируса с тревога, но без паника, а над 20% възприемат случващото се в двете крайности. По негови думи умерено тревожната реакция е положителна и адекватна.

Според Симеонов се е създало усещане за хаотичност, невъзможност за разчитане на здравната система и за излишна паника. Въпреки че обществото виждало реални проблеми, продължавало да реагира трезво на случващото се.


"Във времената на социалните мрежи няма как нещата да изглеждат като хаос. Винаги всеки е имал мнение, сега тези мнения са видими. Каквото и да направи всяка власт по света, ще среща поредица от критики", коментира Симеонов. Той подчерта, че когато говорим за България, трябва да се сравняваме с другите страни, които преживяват същото. Когато не можело да се направи такова сравнение, не трябвало да се прибързва с обобщенията. Според него в случая трябва да важи и максимата "аз знам, че нищо не знам". Симеонов настоя и за въздържане от опити за партийна употреба, както и да се направи опит за разделяне на проблемите на текущата власт от тези на България.

Коронавирусът е проблем на България и трябва да се откажем да го мерим с партийни аршини и постоянен хейт, категоричен бе експертът.

Той посочи, че времената са предизборни и хората са разделени на лагери.


Когато обществото мисли за властта си в политически и в икономически план, то е обострено критично, а когато мисли за мерките, които властта предприема срещу коронавируса, обществото е толерантно, отбеляза Симеонов. По негови думи Борисов се е обърнал към Мангъровите методи.

"Това управление днес, дори да искаше да наложи по-строги мерки, няма легитимността за това, и прави единственото възможно в момента - хората сами да узреят", подчерта той.

Според него ваксините ще събудят различни мнения. По думи на Симеонов не може да се очаква обществено единодушие за нещо непознато.