"У голяма част от хората остава усещането, че кризата се управлява сама. Тя просто следва своята епидемиологична логика. Усещането е за несигурност и за това, че не се владее ситуацията", каза пред БНР д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия.

Според нея на преден план излизат логистични проблеми - нужда от преструктуриране на болници и т.н., което предполага насочване на усилията към логистичните проблеми, които стават явни.

За пореден път д-р Джафер постави акцент върху липсата на визия за управление на епидемията:

"Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване и България остава на последно място по тестване. Тестването е една от най-мощните противоепидемични мерки. Не е просто мярка да да се направи моментна снимка на ситуацията, а е мярка за управление на кризата".

По думите на депутатката от ДПС българският пациент трябва да има достъп до тест, който да не заплаща от джоба си. Тя уточни, че по груби изчисления, до момента, хората в България са платили между 80 и 100 млн. лева за тестове от джоба си. Д-р Джафер подчерта нуждата от пунктове за тестване в цялата страна.

Зам.-председателката на Народното събрание се обяви категорично за по-строги ограничителни мерки.