Тъй като Гърция влезе във всеобщо заключване в събота, властите заявиха, че то ще се прилага стриктно, със строги наказания за нарушения, съобщи в. „Катимерини“.

По-конкретно, глоба от 300 евро спрямо 150 евро, която беше в сила до петък, ще бъде налагана от събота на тези, които нарушават правилата за използване на маска на закрито и на открито, неспазване на социално дистанциране и за несъществени пътуване.

Нещо повече, работодателите, които предоставят фалшиви разрешителни за движение на служители, ще бъдат глобени с 500 евро. Компаниите, които работят в нарушение на новите мерки и блокирането, са изправени пред глоби между 3000 и 5000 евро.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас предупреди, че проверките за правилното прилагане на мерките ще бъдат мащабни и призова за рационално използване на движението чрез системата SMS. Съгласно системата за SMS, потребителите на мобилни телефони трябва да изпратят съобщение до безплатната гореща линия 13033 с номер, съответстващ на една от шестте одобрени причини за напускане на дома, последвано от името и адреса им.

Шестте причини са: 1. Посещение на аптека или лекар, последният само по уговорка; 2. Извършване на пазаруване до супермаркет или хранителен магазин, когато доставката не е опция; 3. Посещение на банка, когато онлайн транзакция не е възможна; 4. Предоставяне на помощ на нуждаещи се или придружаване на деца до / от училище; 5. Участие в погребение или упражняване на права за родителски посещения; 6. Физически упражнения или разходка с домашен любимец – до двама души могат да се занимават с тези дейности, при условие че поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг.

Хардалиас също уточни, че пътниците, пристигащи с полети от чужбина, и тези, които влизат през сухопътната граница, са задължени да представят отрицателен тест (PCR) за коронавирус с проба, взета до 72 часа преди това.

Междувременно в петък Националната организация за обществено здраве съобщи за 2448 потвърдени коронавирусни инфекции и 14 смъртни случая, което доведе случаите до общо 52 254 и смъртните случаи до 715 от началото на пандемията.