Позицията ни по Северна Македония е ясна.

Това заяви пред журналисти вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов, след като участва във военния ритуал за Архангелова задушница.

Повод за коментара му бе намерението на България да наложи вето върху преговорната рамка за Северна Македония за членство в ЕС. Това бе и причината заседанието на външните министри в ЕС , където тя трябваше да бъде одобрена, да бъде отложено от 10-ти за 17 ноември.

Вицепремиерът Каракачанов изтъкна, че до 17 ноември все още има време македонска делегация да дойде и да подпише анекс, с който се отказва от териториални и малцинствени спрямо България, както и
приема обща история до 1945 г.


"Това само ме убеждава, че той (Зоран Заев) и повечето министри явно не четат документите, които са подписали. Членството и в договора пише много ясно и категорично, че България ще подкрепя Република Македония, за да постигне критериите за членство, ние се опитваме да ги подкрепяме да постигнат критериите, един от които е решаване на двустранните проблеми със съседите“, каза Красимир Каракачанов.

Красимир Каракачанов поясни, че от Скопие са подценили ситуацията и са разчитали, че някой друг ще свърши работата и България, както винаги, да направи отстъпки в името на братските чувства. "Този път няма на къде да се отстъпка и няма нужда да се отстъпва", каза Каракачанов.

Той даде да се разбере, че трябва да направи анекс към договора за приятелство, в който да има конкретни срокове като условия за изпълнение. Наред с това да има и писмена декларация от страна на Северна Македония, че няма да има териториални и малцинствени претенции. По думите му те трябвало да приемат и "истинската " теза, че историята и културата им до 1944 г част от българската.

Така според него нещата ще са много ясно и ще се решат бързо. Според него добрите ни намерения не се споделят от Скопие. Отрече твърденията на северномакедонския премиер Зоран Заев, че България не спазвала договора, като не ги подкрепяме за ЕС. По думите му член 2 от договора за приятелство ясно казвал, че България ще подкрепя Северна Македония, за да постигне критериите за членство. Ние се опитваме подкрепяме тези критерии, един от които е решаване на двустранните проблеми, изтъка вицепремиерът. Той отново заяви, че ние изпълняваме договора, а скопската страна е тази , която не го спазва.

Все още в техните учебници съществувал езикът на омразата срещу България. Каракачанов поясни, че в Скопие са имали очакване, че някой от Германия, Брюксел или другаде, ще притисне България. Той благодари на немското председателство на Съвета на ЕС за удължаването на срока с още 7 дни, в което той вижда възможност за постигане на договорка.

Каракачанов коментира и парите за армията в новия бюджет, като поясни, че те изпълняват националния план за достигане на 2 % от БВП. Напомни, че тази година парите са 1,64 % от БВП, а миналата са били 1,61 на сто. Четвърта поредна година вдигали с 10 % заплатите на военните и така с комулацията скокът за тези години бил общо 48 %.

Определи като безотговорно поведението на опозицията в НС да провалят заседанието и бюджетите на страната да не се гласуват. По думите му, когато има изпитания през нацията, трябва да сме единни. "По време на война, а ние сега се намираме в такава с коронавируса, не може да има удара в гърба.", каза той. Не споделя мнението на президента Румен Радев, че бюджетът е разоряващ. Отрече и твърденията, че е предизборен. Даде да се разбере, че сега е времето да се помага на хората, когато пандемия ударила по доходите на хората и по икономиката.


На този етап не се обсъжда обявяване на пълна карантина в България, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в коментар по другата остра тема - развитието на епидемията от коронавирус.

Той уточни, че всички решения за противоепидемичните мерки се вземат от Националния оперативен щаб, а не от политиците.

Но подкрепи тезата, че частните болници трябва да се включат по-активно в борбата с пандемията и ако това не се случи, трябва да бъдат лишени от финансиране от Здравната каса.

Армията участва в справянето с пандемията чрез ВМА, а от понеделник Каракачанов като министър на отбраната ще издаде заповед за активно включване и а военнослужещите, които са преболедували Covid-19.

„Разработвам един план, при който хората в армията, които са преболедували коронавируса, да се организира една кампания, за да даряват плазма, за да може да подпомагаме хората в нужда“, подчерта Каракачанов.