- Днес македонският премиер Зоран Заев обвини България, че е нарушила Договора за приятелство, тъй като е изпратила неприятелско послание. Какъв е вашият коментар, г-н Каракачанов?

- Ако заявиш, че една страна е нарушила договора с друга, това е казус за война. Това изказване на Заев за пореден път ме убеждава, че колегите в Скопие не четат договорите, които подписват. В чл. 2 от Договора пише ясно и категорично: „Българската страна ще споделя своя опит с цел да съдейства на Република Македония да изпълни необходимите критерии за членство в Европейския съюз и ще подкрепя Република Македония за получаване на покана за членство в НАТО съгласно съответните решения от срещите на върха на НАТО”. Само че критериите са заложени в самия Договор и той не се изпълнява от страна на Скопие. Ние се опитваме да им окажем пълно съдействие за изпълнение на критериите и от две години повтаряме и им го казваме, че те не работят по Договора. Че учебниците им по история, литература и география не са променени три години и половина, след като Договорът е подписан. Че в тези учебници все още се насажда омраза към българския народ и се възпитават гражданите на РСМакедония в негативно отношение към България. Че медиите им, без какъвто и да е повод, продължават да провеждат антибългарски кампании.

- За първи път Заев си позволява да обвинява България и да показва спрямо нас поведение на превъзходство, опитвайки се да ни размахва пръст. Дали това поведение не е продиктувано от позицията на Германия, която в този спор като че ли застава зад Скопие, пренебрегвайки исканията на София?

- Германия се опитва да бъде посредник и да намери решение на въпроса. Само че ние смятаме, че това, което Германия предлага, не е достатъчно. Само с една декларация, едностранно от Скопие, в която те ще заявят, че ще спазят Договора с България, няма да стане. Защото практиката показва, че те многократно правят декларации на добра воля, но не изпълняват реално нищо. Преди месец на срещата на техния министър Османи с министър Захариева в София и в писмен вид им дадохме да се разбере, че ако те подпишат анекс към Договора, в който да се потвърдят техните ангажименти по отношението на историята, на езика, на езика на омразата и на учебните и програми, които насаждат омраза и недоверие към българския народ, може да постигнем съгласие.

- Но те отказаха да подпишат такъв анекс. Защо?

- Самото изказване на Заев от днес подсказва, че някой им внуши, че няма нужда да преговарят с нас. Най-вероятно в Скопие са водени от дълбокото убеждение, че някой - било в Германия, било някъде другаде ще ни размаха пръст и ние ще клекнем. И ще се съгласим безкритично, при положение че Договорът не се изпълнява от тях, без да получим необходимите гаранции, че те нямат претенции към някакво малцинство, да им отворим вратата за ЕС. И когато виждат днес за пореден път, че бъгарската дипломация изразява ясно и категорично становище, че при тази ситуация ние няма да дадем съгласие, Заев си изтърва нервите. И тук грешката не е на Заев, а на неговия министър по евроинтеграцията Никола Димитров. Той е в основата на това заблуждение, в което е вкаран Заев - че някой ще свърши работата на Скопие и те могат да не преговарят с нас, могат да не изпълняват ангажиментите по Договора, защото така или иначе ще започнат преговорите за ЕС. Е, няма да стане!

- Прокрадват се коментари, че в края на краищата България ще бъде принудена да клекне, че дори може да ни наложат санкции от Брюксел. Това възможно ли е?

- На какво основание? В правилата за еврочленство ясно е записано, че една страна може да стане член на ЕС след като реши, ако има такива, а в случая има, спорните си въпроси със своите съседи. РСМакедония не е решила тези въпроси с РБългария. Ние това няма да търпим! Хърватска и Словения имаха такива проблеми и като две цивилизовани страни седнаха, договориха се и Хърватска стана член на ЕС. Македония обаче смята, че може да кара по стария балкански вариант - че ще си намери покровител, както навремето беше Белград, а сега Брюксел и Берлин, а някой друг ще извади кестените от България. Не, мойто момче, след като си създал тази жарава, сега ще бъркаш и ще вадиш кестените с твоите ръчички!

Интервю на Валерия ВЕЛЕВА