Европейският съюз наложи санкции на Александър Лукашенко и още над 10 други лица заради политическата криза в Беларус. Още 15 имена бяха добавени към санкционния списък на Брюксел, в който вече има над 40 души. Сред тях е и синът на Лукашенко.

Ограниченията включват забрана за пътуване, замразяване на активи. Те ще засегнат близки до режима хора, в това число и самия Лукашенко.

Позицията на Брюксел е, че проведените на 9 август в Беларус президентски избори не отговарят на международните стандарти, не са били свободни и честни и са белязани от брутални репресии към опозицията и мирните протестиращи. Протестите в страната продължават, въпреки че Лукашенко спечели 80% от вота. Смята се, че резултатите са били манипулирани с цел той да затвъри диктатурата си.

В края на септември върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Болер излезе с декларация от името на ЕС, в която се казва, че така нареченото "встъпване в длъжност" на Лукашенко не е легитимно. ФрогНюз припомня, че то се случи по време на тайна церемония, докато хиляди граждани бяха по улиците на Минск.

Брюксел призова да бъдат освободени всички задържани, включително политическите затворници и да спрат репресиите срещу протестиращите.