Остри критики срещу бившите свои депутати, които се отцепиха от червените редици, отправиха законотворците от БСП.

Левицата обвини и мнозинството, че целта му е просто да осигури кворума в НС и правителството да оцелее на всяка цена до следващите редовни избори.

Поводът за всички нападки станаха предложените промени в Правилника за дейността на НС, направени от нечленуващите в ПГ депутати.

Те искат, когато народните представители, нечленуващи в парламентарна група, са повече от 10, да разполагат с времето за изказване на най-малката парламентарна група.

Според Филип Попов от БСП промените в Правилника влизат в дневния ред на парламента, защото вчера нямаше кворум, а с тях ще се реши проблемът със заседанията и със съдбата на правителството.

Той настоя, че независимите на практика формират нова парламентарна група, която обаче е политически хибрид, защото обединява депутати избрани с листите на БСП, ДПС и Обединени патриоти.

"Това е подмяна на вота на хората", скочи Попов и определи независимите като политически ренегати.

Хамид Хамид от ДПС настоя, че покупката на независими депутати от ГЕРБ не е от вчера и това символ на разпадането на държавността.

"Предлагам този проект на решение да се допълни с "удавник за сламка се хваща", коментира той.

Иван Иванов от БСП призна, че за него е изненада, че днес НС се занимава с промени в правилника предвид епидемиологичната обстановка.

"Днес се официализира брак по сметка, който явно е договорен още преди избира на председател на БСП, защото двама от тези колеги бяха кандидати за поста. Друг е въпросът кога беше консумиран брака", обвини той.

Според Кристиан Вигенин мнозинството превръща Правилника на НС в „една ресторантска салфетка“ и обвини независимите, че се превръщат в обикновени еничари.

Тома Биков от ГЕРБ отговори на обвиненията на левицата, че превръща парламента в инструмент за решаване на вътрешнопартийните си проблеми.

"Нямаме право да разпуснем парламента в тази обстановка, как ще организирате болниците, лекарите, вие нямате план. Вие сте опасни в момента за цялото общество и го казвам със съжаление, защото всички трябва да виждаме враг в коронавируса, а не потенциален партньор с цел да бутнете властта", отсече той.

В крайна сметка мнозинството прие предложенията в правилника.

Така вече и независимите ще имат право на декларации.