Северна Корея поставя противопехотни мини по границите си, съобщава южнокорейската информационна агенция Йонхап, която се позовава на източници от разузнаването. Това действие е оправдано като мярка за борба с коронавируса.

Властите в Пхенян се опасяват че проникване на Covid-19 може да има катастрофални последици за страната заради слабата й медицинска инфраструктура, заявили на закрито заседание на комисията по разузнаването в парламента в Сеул представители на националната разузнавателна служба.

"Тъй като не разполага с физически или технически средства да се справи с коронавируса, Северна Корея е обзета от нещо като коронавирусен травматичен синдром", заявили те според депутат, цитиран от Йонхап.

Документ от заседание на 27 февруари на ръководството на управляващата севернокорейска Трудова партия предупреждава, че до 500 000 души може да умрат, ако вирусът се разпространи в страната.

Законът на Пхенян за извънредно положение предвижда, че всички служебни лица, които не успеят да предотвратят заразата, може да получат смъртна присъда.

Северна Корея е спряла всякакви доставки от чужбина, включително и от Южна Корея, поради страх от проникване на коронавируса. През август служители, които се опитали да внесат някакви стоки през митническо бюро, са били сурово наказани.