България поиска повече свои представители в Европейската прокуратура

img

България е поискала повече от двама свои представители в Европейската прокуратура. Това съобщиха от държавното обвинение, след среща с Лаура Кьовеши. С обвинител №1 е разговаряла заместничката на Иван Гешев при Върховната касационна прокуратура Красимира Филипова.

Мотивът на България е “многото работа”, с която двама прокурори не биха могли да се справят, посочват още на сайта на държавното обвинение. Такава е била позицията на Гешев и по време на разговорите с Кьовеши през месец юни тази година.

Филипова е информирала Кьовеши, че очаква НС скоро да приеме промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които националната правна уредба се привежда в съответствие с дейността на Европейската прокуратура.

Европейската прокуратура е независим орган на Европейския съюз, на който е възложено провеждането на разследвания, наказателното преследване и предаването на съд на извършителите на престъпления, засягащи финансовите интереси на Съюза.

Тя стартира своята работа на фона на няколко критични за България документа, които очертават проблемите пред страната ни в борбата с корупцията и състоянието на върховенството на закона. В Европейския парламент бе гласувана и резолюция. Всичко това се случва и в контекста на намерението Брюксел да обвърже финансовата помощ за държавите, пострадали от COVID-19 с върховенството на закона.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Пациент с КОВИД скочи от УМБАЛ-Бургас

Вишка се обърна в ж.к. „Славейков”

Автокасапница в Айтос