Сексистки скандал се разрази в парламента по време дебатите по закона за чужденците. Повод стана изказване на Надя Клисурска от БСП и отправена реплика към нея от водещия заседанието Валери Симеонов, заради която друга червена депутатка - Анна Славова, се закани да му поиска оставката от името на жените в парламента. Информацията предава 24 часа.

Всичко започна с изказване на Клисурска, която остро критикува предложенията на управляващите и на патриотите и обяви, че лявата група няма да подкрепи промените в закона. Често ми се струва, че голяма част от депутатите не разбират какво гласуват и това показва неуважение към гражданите. Тук Симеонов й направи първа забележка да спазва добрия тон, допълва изданието.

В отговор пък Юлиян Ангелов я критикува, че червените депутати няма как да гласуват, защото не са в пленарната зала. Явно сте заети с партийните си драми, предположи той. "Групата на БСП не вижда смисъл да седи в зала и да гласува подобни предложения. Групата на БСП в момента гласува с краката, защото това, което ни се предлага, качеството на българското законодателство и придатъкът на изпълнителната власт, в който всички ние се превърнахме, делегитимират това Народно събрание много отдавна", отвърна му Клисурска. И обяви, че се обръща конкретно към мнозинството.

Само не можах да разбера как гласувате вие с краката, това малко маймуна може да го направи това нещо, човек трудно, възкликна в този момент от председателската трибуна Симеонов. Това предизвика Анна Славова от БСП. "Не за първи път си позволявате от тази трибуна да унижавате жените депутатки", критикува тя Симеонов. И даде за пример, че преди две седмици направил същото с Милена Дамянова от ГЕРБ и колегите й не станали да я защитят. "Уважаеми г-н председател, ако още веднъж си позволите да унижите дама, лично аз ще инициирам искането за вашата оставка от името на жените депутатки", скастри го Славова.

В отговор Симеонов каза: "По никакъв начин не съм се опитал да обидя или унизя уважаваната от мен г-жа Клисурска. Просто обърнах внимание върху изрази, които унижават всички депутати. Беше казано от трибуната, че депутатите от БСП гласуват с крака. Това е обидно към тях и аз просто влязох в опцията си на водещ."