България е на 43-о място от 163 страни в света в новото годишно издание на авторитетна класация, която измерва социалния напредък и качеството на живота, пише bg-voice.com.

Индексът за социалния прогрес (SPI) се прави от изследователи във Вашингтон. Той измерва възможностите за добър живот, благоденствието и успеха на нациите през 50 критерия.

Критериите са разпределени в 3 стълба – основни човешки необходимости (изхранване, здравеопазване, сигурност, домове), благосъстояние (достъп до образование, информация, опазване на околната среда) и възможности (права на индивида, персонална свобода, шансове в обществото, достъп до модерно образование).

На първите три места са Норвегия, Дания и Финландия. Германия е на 11-а позиция. САЩ са едва на 28-а позиция, веднага след Гърция.

Това е комплексна оценка, която е по-цялостна от просто измерване на икономически показатели. Показва доколко икономическият успех се превръща в обществен напредък. Базирана е на трудове на нобелови лауреати като Джоузеф Стиглиц и Дъглас Норт.