Първо, да кажем няколко думи за празника, защото проблемите в последните десетилетия, когато отбелязваме годишнина, чуваме повече клишета, отколкото истинска размисъл за деня. Убеден съм, че половината политици у нас смятат, че България е свободна, откакто се е освободила от турско робство, но истината е, че това се случва след 30 години. Това заяви министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов в телевизионно интервю. "България се самообявява за независима държава. Никой не ни е провъзгласил, а ние сами сме се обявили за такава.

Политическият елит е бил единен и България се провъзгласява за независима във Велико Търново и всичко това се случва, защото българите са знаели какво искат, но не тая или оная партийка", допълни той.

Той коментира и предложението му да се изготви експертно правителство. "Не смятам, че това правителство не си върши работата, но е задължително да има диалог между институциите, а не война. Ако искаме да има нормален диалог, трябва да се търси компромис. Още на 6-ти септември казах, че е необходимо президент, премиер и представителите на гражданското общество да седнат на една маса и да начертаят пътя на България", обясни вицепремиерът. "Изгодно е да се плюем и да се мразим, всяка партия добре си парцелира електората и се настройва за избори. 30-годишният модел на противопоставяне и омраза ни направи най-бедната и бързо изчезваща нация. След 30 години нашите деца ще бъдат малцинство в собствената си държава. Не можем да си затваряме очите, че грамотността намалява", каза още Каракачанов. "Ако седнат за диалог и двете страни ще трябва да направят компромиси. Големият дебат е дали да има предсрочни избори, експертно правителство или друго. Да се направи едно правителство от враждуващите лагери и в България да бъдат произведени нормални избори", заяви министърът на отбраната. "10-15 хиляди души не са народа. Да се съберат 200 000 на площада и ще седнем да говорим", допълни той. Каракачанов сподели, че не е разговарял днес нито с премиера Борисов, нито с президента Радев. "С Радев за последно съм говорил на 1-2и септември и не по политически теми. Очите на страха са големи и може би това, което предлагам е в разрез със сценария на някои хора. Ако Радев имаше по-голям политически опит нямаше да очаква безусловна капитулация от сегашното правителство. Бившият президент Първанов му каза, че ако притисне някой към стената, няма да има диалог. Няма колаборация, а мисля какво да направим, за да облагородим нацията", заключи той.