Бившият външен министър на България Даниел Митов бе оправдан наскоро от ВКС по дело, внесено през 2017 г. от Софийска градска прокуратура внесе срещу Даниел Митов обвинителен акт за престъпление по служба заради договор, който е сключен по негово време и е нанесъл финансови щети на МВнР. „Самото обвинение беше абсолютно несъстоятелно и не издържаше. Нямам обяснение защо прокуратурата реши да го промени в течение на процеса и ангажира някакъв член от Наказателния кодекс, който е абсолютно неприложим към длъжностни лица като министри“, коментира Митов в „Лице в лице“.

„Това се правеше с много цели. Първо, за да се угоди на чужда държава. В това няма никакви съмнения. Става въпрос за Русия в случая“, заяви бившият външен министър. Целта на такива процеси е „да се разчистят хора като нас от политическото поле“ и да се оцапа техния образ, смята Митов, който посочи, че дела е имало и към други министри като Николай Ненчев, Петър Москов, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, които са имали „ясни позиции в полза на българския интерес срещу руския“. „Модерният тип автокрации си дадоха сметка, че не е нужно да организират масово изтребление като по времето на Сталин, достатъчно е да убиеш образа на човека. Достатъчно е да имаш медиен ресурс, за да внушиш на една група хора, че някакъв човек нещо е направил, а няма значение дали го е направил или не го е направил“, каза Митов. Според него големият проблем в случая е съдебната система и то не само в България, а и в други страни в Източна Европа като Полша и Унгария. „Съдебните системи в тези страни бяха създадени така, че да предпазят от преследване комунистите сега връщат реверанса“, смята Митов, според когото по този начин - чрез дела, се води хибридна война срещу политически противници.

По неговите думи проблемите в съдебната система са довели до натрупване на напрежение, което се е изляло в настоящите протести. Бившият външен министър коментира и номинацията от МВнР си за представител на ЕС за Либия. По неговите думи тук не става дума за реабилитация, която вече е извършена с решението на съда по неговото дело. „Това е просто работа. Европейската служба за външно действие търси просто хора длъжността специален представител по Либия. По-голямата част от държавите членки са се съгласили, че подобна позиция е нужна. Върховният представител по външната политика е призовал държавите членки да номинират кандидати. Аз ще участвам в това състезание от името на България“, обясни Митов. Според него няма опасност, ако се сформира служебно правителство сега в България, то да промени външнополитическия курс на страната, защото правомощията му са ограничени. Публикацията на германското списание „Шпигел“ за екстрадиции на дисиденти от България в Турция в нарушение на международни спогодби вреди на имиджа на страната ни и нашите институции „трябва да дадат някакъв отговор“, но той не може да коментира казуса, защото не е запознат с детайлите, още повече че в статията там не се визира МВнР, а действията на МВР и прокуратурата. Митов обърна внимание и на последните събития в Беларус, където продължават протестите срещу президента Лукашенко. Лукашенко и Путин не се обичат, но Путин не може да позволи на народа да свали президента, защото Беларус е минимодел на Русия и Кремъл се страхува, че нещо подобно може да се случи на негова територия, смята Митов, според когото именно затова опозиционерът Алексей Навални е бил отровен сега, за да не оглави подобно протестно движение срещу управляващите в Москва.