Във връзка с тиражираните през последните дни виждания, включително и взаимно изключващи се варианти и параметри за повишаване размера на пенсиите до края на настоящата и за следващата година, ръководството на КНСБ заявява следното: Публичното оповестяване на намерения за промени в пенсионното осигуряване, които не са били предварително обект на сътрудничество и консултации със социалните партньори, е недопустимо и в разрез с утвърдените международни и европейски норми и практики. Синдикатът признава правото на политиците да обсъждат и разглеждат различни варианти за подобряване размера на пенсиите, но настоява това да става при спазване на изискванията на закона (чл. 3 КТ), както и на ангажиментите, поети от Правителството с Националното тристранно споразумение от 17 юни 2020 г. (Раздел V, т. 1 и 2). КНСБ от години отстоява позиция, че единственият правилен и справедлив подход за повишаване на размера на пенсиите е чрез увеличаване приноса/коефициента (сега 1,2) на всяка година осигурителен стаж, което отчита осигурителния принос на всяко осигурено лице, респективно пенсионер. В тази връзка ежегодно при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване Конфедерацията аргументира и дава конкретни предложения, както за допълнителни приходи, така и за увеличение на всички пенсии чрез повишаване на споменатия коефициент. Синдикатът е готов с предложенията си за 2021 г. (повишени приходи от вноски, минимална пенсия на ниво 45 на сто от МРЗ за страната, максимален осигурителен доход, увеличен с ръста на МРЗ, повишена максимална пенсия и пр.), но изчаква параметрите на макроикономическата прогноза на Правителството, за да съобрази с тях конкретните си разчети.

КНСБ ще остане силно ангажирана с предложения за повишаване адекватността на пенсиите, но категорично се противопоставя на т.нар. преизчисление, при което в разрез с всички правила се определят наново пенсии, отпуснати и изплащани десетки години, като за целта се прилага осигурителен доход, формиран в последните няколко години (2019 г., както се съобщава от медиите) от сегашните работещи. Този подход руши основни принципи на осигуряването, тъй като разкъсва връзката между принос и права и „насилва“ солидарността под предлог за увеличение на най-ниските пенсии. При него, противно на всяка логика, едни елементи на приноса (индивидуалният пенсионен коефициент) остават определени на база на доходите по време на трудовата дейност на лицата, а други (осигурителният доход, който се ползва за изчислението на пенсията) в последствие ще се променя с такъв, който е формиран в период далеч след пенсионирането. Синдикатът не познава законодателство и практика в страните с организирани солидарни осигурителни системи, които да допускат неколкократно определяне на нов размер на пенсиите при прилагане на различни и несъпоставими изходни параметри.

Поддържането на покупателната способност на отпуснатите пенсии държавите масово осъществяват чрез т.н. осъвременяване при отчитане на инфлационните процеси и с оглед нарастването на общественото богатство и/или осигурителни приходи. Т. нар. преизчисление, въз основа на произволно избран среден осигурителен доход (за 2019 г., както съобщават медиите), ще бъде сигурен начин работещите и осигурени днес лица да загубят интерес и стимул да се осигуряват върху реалните си доходи. Те ще очакват и ще настояват след време и техните пенсии да се определят наново, като се приложи осигурителен доход, във формирането на който не са участвали. Така и без това сериозният дял на сивата икономика и укриването на доходи ще получат „поле“ за развитие. КНСБ призовава отговорните политици и институциите да привлекат експертния капацитет на професионалистите и специално на социалните партньори, преди да решат и оповестят публично намеренията си в сферата на пенсионното осигуряване. Пенсионните системи и правилата, по които те функционират, следват утвърдени и вкоренени повсеместно принципни постановки, които не бива да се рушат в името на конюнктурни политически решения. КНСБ настоява Правителството, в съответствие с поетите ангажименти в Националното тристранно споразумение от юни т.г., да покани социалните партньори за обсъждане на възможните методи за повишаване адекватността на пенсиите, подобряване справедливостта и солидарността при функционирането на пенсионното осигуряване в страната.