Ще изведем държавата от кризата, както сме обещали, заяви в отговор на декларация на БСП министърът на финансите Кирил Ананиев, цитиран от БТА.

От левицата попитаха защо е било нужно да поемаме нов външен дълг от 2,5 млрд. евро.
За какво ще ги използваме, трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво предстои следващата година, взимаме предвид и епидемията, обърна се той към Корнелия Нинова, която прочете декларацията от името на социалистите.


Финансовият министър поясни, че начертаните мерки - икономически и социални, заради пандемията, - трябва да бъдат изпълнени, защото правителството е поело ангажимент.
Когато решите да вземете думата, ще Ви помоля да се подготвите с цялата реална информация, а не с лъжовна, поиска той от Нинова.
Ананиев отбеляза, че веднага след емисията в сряда е получил обаждане от ръководството на ЕК и е бил поздравен за постигнатия най-добър резултат през 2020 г .


През тази година 27 страни са направили 27 емисии, но нашата емисия е с най-нисък лихвен процент - 0,375, Румъния - 3,25 на сто, Унгария - 2,60/2,70 процента, сравни той.
В същото време от тези 27 държави половината са членки на еврозоната и те са постигнали по-висок лихвен процент, подчерта финансовият министър.
За 30-годишните книжа посочи, че четири държави са теглили кредит през 2020 за този период, ние сме на първо място с 1,37 процента, докато другите се движат между 2,5-4 на сто. От тези четири държави, три са членки на еврозоната и една на ЕС.