Истинска буря се разрази на днешната сесия на Общинския съвет в Царево – опозицията излезе с декларация срещу начина на работа на председателя Таня Янчева и напусна залата. Още в началото на заседанието тя отправи упреци към представителите на „Гергьовден” и БСП с емоционална реч. Янчева заяви, че е избрала именно 15-и септември за провеждането на сесия, защото се надявала и общинските съветници да тръгнат на училище.

„За една година не видях нищо от заявените претенции. Не сте дали едно смислено предложение, не се спряхте. Вие сте слаби ученици. Двойка!”, каза тя от трибуната.

Началото на заседанието предвещаваше драматичен развой, тъй като подобни изказвания рядко биха могли да се чуят от микрофона в залата на Общински съвет. Тя влезе в диалог с едно от водещите лица на опозицията – Емил Пейчев от „Гергьовден”. Янчева го попита дали профил във фейсбук с неговата снимка и неговото име е истински и дали постовете, публикувани там, са лично от него. Пейчев застана зад думите си в социалните мрежи, където той като общински съветник изразява мнение по различни въпроси.

След напускането на залата от страна на двамата присъстващи представители на „Гергьовден”: БСП – Емил Пейчев и Димитър Гочев, думата взе кметът Георги Лапчев.

„Считам, че 15-и септември е новото начало, защото с тръгването на децата на училище, се възстановява нормалният ритъм на живот. Правилният тон е диалогът. Апелирам да водим реален диалог, защото социалните мрежи са нещо измамно”, каза Лапчев. Според него с: „Детинско-инфантилно поведение” позиции не се защитават.

Тъй като в залата останаха само 8 общински съветници от ГЕРБ, гласуването на дневния ред протече напълно гладко. За по-малко от 20 минути с пълно мнозинство бяха гласувани 26 точки.