Проверката сочи, че цената на природния газ за месец септември е формирана правилно.

Това обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг. По време на пресконференцията стана ясно, че стойността на синьото гориво скача с 20 %.

„На първо място по отношение на цената на природния газ за месец септември 2020 година, предложена от "Булгаргаз" и КЕВР, трябва да кажем, че колегите са установили, че тази цена е сформирана правилно. При нейното определяне са спазени изискванията на договора между "Булгаргаз" и "Газпром" и е спазена наредбата за регулиране на цената на природния газ. Всички компоненти, които сформират цената на природния газ са правилно определени и предложената от Булгаргаз цена на стойност 22,46 за месец септември е коректно определена“, бяха точните думи на министър Петкова.

„Това, което трябва да отбележим, че тази цена за месец септември - 22,46 лв., е по-ниска от цената за април 2020 година – 25,20 лв. Тоест цената за септември съпоставена с цената за април 2020 година е по-ниска, което показва, че на практика тази формула наистина работи много добре и условията, които колегите от "Булгаргаз" успяха да постигнат в хода на преговарянето на този договор наистина са изцяло в интерес на българските потребители“, обясни Петкова.

"Цената на природния газ се определяше по формула 100% нефтено индексирана и в нея не присъстваше елемента на спот пазара. С предоговарянето формулата се промени и в нея се появи спотовия елемент. Целта беше българските потребителите да плащат реалната цена на газа, която е на пазара. Колегите са установили, че цената е формирана правилно. Спазени са изискванията. Всички компоненти, които формират цената на газа, са правилно отчетени. Потребителите в момента плащат по-евтин газ, каза още Петкова. От май 2020 година цените на природния газ са се успокоили. За август обаче се забелязва покачване на европейските хъбове. 3,78 стотинки е по-висока за август цената у нас, но цената е по-ниска от април след предоговарянето от април. Така условията от "Булгаргаз" са изцяло в интерес на българските потребител. Анализът показва, че ефектът от предоговарянето на формулата - в стойностно изражение параметрите са, че 286 милиона лева по-малко ще платят българските потребители от август миналата година. Към тази сума с натрупването от хранилището в Чирен сумата набъбва на над 324 милиона лева", заяви пред медиите енергийният министър.

В периода май - август тази година на международните пазари синьото гориво се продава на по-ниски цени, защото потреблението е по-ниско, обясни Петкова.

Предстои КЕВР да утвърди за септември цена на природния газ 22,46 лева.

На 1 септемри "Булгаргаз" внесе заявление за поскъпване на природния газ с малко над 20 на сто. Ден по-късно министър Петкова назначи проверка на формирането на цената на синьото гориво.

На 11 август "Булгаргаз", предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за септември 2020 г. в размер на 21,51 лв./Mwh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

На 27 август КЕВР предложи природният газ да поскъпне с 15,2% от 1 септември, като е възможно повишението да е по-голямо.
Съгласно предоговарянето на условията по договора между "Газпром" и "Булгаргаз" цената се определя ежемесечно.