Готвим се за редовни избори, които ще бъдат след няколко месеца. Това каза пред журналисти председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след края на дискусия на тема „20 години – жените, мирът и сигурността“, предаде Агенция „Фокус“.

Тя прогнозира, че след 2 месеца – в началото на ноември, ГЕРБ ще започнат да търсят подкрепа за свикването на Велико народно събрание.

„Няма да събираме подписи. Това ще се установи с гласуване - след два месеца започва процедурата по начина на разглеждане на Конституцията, защото досега няма такава процедура. Ще направим среща с конституционалисти, които ще ни посъветват в рамките на тази седмица да можем да я гласуваме, да я приемем с колегите народни представители и да продължим напред в дебатите, защото този проект ще бъде изпратен на всички, които се интересуват: както на неправителствени организации, конституционалисти, академичната общност.

Всеки ще може да даде препоръка, за да може, когато в тези 2 месеца потърсим подкрепа от нашите колеги, да бъдем аргументирани, защото в крайна сметка тази Конституция ще се гледа от Великото народно събрание, ако бъде гласувано такова, няма да се гледа от сегашното.

Ще има народни представители, които са изцяло подготвени по тази тема и ще бъдат представители на академичната общност, и листите ще се изготвят с хора, които компетентно могат да работят по тази тема“, добави председателят на парламента.

ЦИК трябва да си организира изборите, защото в пространството се говори, че едва ли не управляващите ще правят изборите, те ще събират протоколи и бюлетини. Насажда се едно съмнение в изборния процес. За да бъдем максимално изчистени от тези съмнения, нека ЦИК го направят. Разбира се, винаги ще има някой, който ще се опитва да оправдава своите неуспехи с фалшификация на изборите. Това сподели председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде Novini.bg.

,,Всички парламентарни избори досега са били спечелени от ГЕРБ, а те са били организирани от служебни правителства – Орешарски, знаете, Тройната коалиция...

За Изборния кодекс мога да кажа, че е изключително изчистен, но може би все някой ще намери и друга пробойна, но мога да кажа, че възможностите за манипулация сме ги свели до минимум'', допълни тя.

За електронното дистанционно гласуване председателят на парламента обясни, че се очаква становище от експертите, които да разяснят по какъв начин може да бъде защитен вотът на българските граждани, тъй като по думите ѝ съществуват "изключителни възможности за хакване на мрежата".

Пандемията от COVID-19 също беше едно от обстоятелствата, което ни накара да пипнем Изборния кодекс, за да вкараме хартиената бюлетина.

Много пъти съм казвала, че машинното гласуване може да доведе до проблеми с избирателната активност, тъй като на машина може да гласуват само 200 човека в един изборен ден. Така че трябва да влезе и хартиената бюлетина, защото ние търсим и широко представителство, обясни още Караянчева.

Не мисля, че ще имаме проблем с кворума, каза председателят на Народното събрание.

„Просто в петък имахме колеги, които са болни, колеги под карантина. Очаквахме, че колегите от БСП и опозицията ще се регистрират, защото все пак петък е денят на опозицията. Разбира се, кворумът е отговорност на управляващите и не се отричаме от това. Утре ще имаме кворум и заседанията ще продължат нормално“, отбеляза тя.