Част от депутатите ще се върнат на работа във вторник, за да обсъдят наложеното от президента вето върху част от текстовете от Закона за изменение и допълнение на Закона за подземните богатства, приет от Народното събрание на 22 юли 2020г.
Новото обсъждане ще е в Комисията по енергетика. Очаква се това да бъде и първа точка в дневния ред на заседанието в сряда, което ще е първото от новата есенна сесия.

Румен Радев наложи ветото преди месец, малко преди депутатите да излязат в едномесечната си ваканция. В мотивите си той подчерта несъгласието си с отделни текстове, свързани с концесиите за добив на подземни богатства, като използване на ресурси на трети лица, разширяване на правата на концесионерите, удължаване на срока на концесията и създаване на рискове за околната среда и здравето на хората.

Преди дни председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира, че ветото на държавния глава е породено от пълното му неразбиране по темата.

В сряда депутатите ще се завърнат на работа, но вече в новата парламентарна сграда на бившия партиен дом. Заседанието ще бъде открито в 9 ч.

Освен редовната си законодателна дейност на депутатите им предстои и тежка задача за обсъждане възможността за свикване на Велико народно събрание по изработването на нова Конституция по предложение на ГЕРБ.

Работата на парламента пък ще бъде възобновена под натиска на продължаващите антиправителствени протести.

Предстои да се обсъди и изборът на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) след оставката на Стефка Стоева в четвъртък.

Очаква се да стане ясно дали ще бъде внесена и оставката на правосъдния министър Данаил Кирилов, след като той си я подаде след разговор с премиера Бойко Борисов, но все още не е обсъдена с коалиционните партньори от Обединени патриоти.