ВМРО поставиха условие на ГЕРБ! ”Няма да подкрепим проекта за Конституцията на ГЕРБ, ако в нея не влязат шестте точки на Каракачанов”. Това гласи основата на писмена позиция на патриотите, изпратена до медиите след разговорите в парламента между двете партии.

От партия настояват за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, както и президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие.

„Единственият консенсус с ПП „ГЕРБ“ по време на консултациите бе относно преамбюла на Конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия.

Нещата, които председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи, трябва да бъдат заложени в основния закон. Ние от ВМРО ще настояваме за тях“, посочват още от ВМРО.

Тава е цялата позиция на ВМРО:

Настояваме за:
• Образователен ценз
• Задължително гласуване
• Гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин
• Връщане на наборната служба
• Гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена
• Президентът да има право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие

Единственият консенсус с ПП „ГЕРБ“ по време на консултациите бе относно преамбюла на Конституцията, който предложихме, извън него другите неща останаха отворени за дискусия.
Нещата, които председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предложи, трябва да бъдат заложени в основния закон. Ние от ВМРО ще настояваме за тях.

За целта изказахме нашите предложения към коалиционния партньор ГЕРБ и представяме на обществото тези текстове:

Предложения за допълване на проекта за нова Конституция, изготвен от ПП „ГЕРБ“
За запазване и утвърждаване принципа на националното единство:
Предлагаме проектът да има преамбюл, който да утвърждава духа на Конституцията:
Ние, народните представители от Осмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ,
като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост;
като издигаме във върховен принцип правата на личността, нейното достойнство и сигурност;
като съзнаваме неотменимия си дълг да пазим националното и държавното единство на България,
прогласяваме своята решимост да създадем демократична, правова и социална държава, утвърждаваща националните ценности, традиции и вяра, за което приемаме тази

Гербът на Р България:

Чл. 4 (1) Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона. Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

За подкрепа на грамотната раждаемост:

Чл. 20. (1) Семейството, майчинството и де
цата са под закрила на държавата и обществото.
(2) Държавата полага особени грижи за насърчаване на раждаемостта в съответствие с общоприетите за българското общество стандарти за просвета, култура и социализация и за подпомагане на семейството, майчинството и децата.

За разширяване на правомощията на президента:

Чл. 56. (1) Право на законодателна инициатива да има всеки народен представител, Министерският съвет.
(2) Законопроектът за държавния бюджет се изготвя и внася от Министерския съвет.
(3) Право на законодателна инициатива имат Съдебният съвет на съдиите и Съдебният съвет на прокурорите по закони свързани с функционирането на съдебната власт и президента за въпроси, които са свързани с неговите правомощия.
Чл. 71а. (1) Президентът може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на Министерски съвет и разпускане на Народното събрание, когато осъществяваната вътрешна или външна политика застрашава националната сигурност или общото развитие на страната.
(2) Правомощието по ал. 1 се упражнява чрез провеждане на допитване до народа, което се насрочва от президента. Правомощието може да се упражни еднократно за срока на мандата на президента.
(3) Предложението, предмет на допитването, е прието, когато в допитването вземат участие равен или по-голям брой избиратели от тези, които са участвали на последните парламентарни избори и повече от половината от участвалите в допитването са гласували с „да“. В този случай президентът назначава служебно правителство, разпуска Народното събрание и насрочва нови избори в срока по чл. 33, ал. 3. Актът, с който президентът разпуска Народното събрание, определя и датата на изборите за ново Народно събрание.
(4) Когато предложението, предмет на допитването, не е прието, мандатът на президента се прекратява от деня на обявяване на резултатите от допитването. В този случай вицепрезидентът встъпва в длъжността президент и в двумесечен срок се произвеждат избори за президент и вицепрезидент.

За правата на българските общности зад граница:

Чл. 128. (1) Български гражданин е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин, или който е роден на територията на Република България, ако не придобива друго гражданство по произход. Българско гражданство може да се придобие и по натурализация.
(3) Лицата от български произход придобиват българско гражданство по облекчени условия и ред.
Чл. 138. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.
(2) Всеки български гражданин и лице от български произход има право да се завръща в страната.

За образователен ценз и задължително гласуване:

Чл. 145. (1) Гражданите, навършили 18 години и придобили задължителното училищно образование, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право и граждански дълг да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.

За защита на семейната институция от джендър атаките:

Чл. 149. (1) Бракът е доброволен съюз между физическо лице от мъжки пол и физическо лице от женски пол. Законен е само гражданският брак.
Вариант 2 - Бракът е доброволен съюз между физически лица от различен биологичен пол – мъж и жена. Законен е само гражданският брак.

За обвързване на правата със задължение за образование и социализация:

Чл. 156. (1) Всеки има право на образование.
(4) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително и цели постигане на минималните стандарти за образование, за владеене на български език, за възпитание и за социализация.


За задължителна военна служба:
Чл. 162. (1) Защитата на Отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към Отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
(2) Условията и редът за изпълнението на доброволната и задължителната военна служба се уреждат със закон.