Президентите Петър Стоянов и Росен Плевнелиев, както и бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова са сред 275 световни лидери, икономисти и общественици, които изпратиха писмо до лидерите на страните от Г-20, МВФ, Световната банка и националните правителства.

То съдържа призив за спешни действия срещу надвисващата здравна криза и появяването на т.нар. "Ковид поколение" - десетки милиони деца по света без надежда за образование и бе отразено от редица световни медии.

В писмото, подписано и от бившите британски премиери Гордън Браун, Джон Мейджър и Тони Блеър, се казва, че според проучване на ЮНЕСКО след падането на карантината срещу коронавируса, над 30 милиона деца по света може никога да не се върнат в училище.

В него те предупреждават, че децата в най-бедните райони на света са били изолирани от обучение, оставени са без достъп до интернет и с прекратяването на безплатното хранене в училище - животоспасяващо за 300 млн. момчета и момичета по цял свят - нараства и гладът.

"Не можем да изчакваме и да позволим тези деца да бъдат ограбени от образование и справедлив шанс в живота", се подчертава в писмото.

Отбелязва се, че по изчисления на Световната банка разходите за образование в страните с ниски средни доходи ще бъдат намалени със 100-150 милиарда долара от планираното преди пандемията. А загубите на производство на брутен продукт заради изгубеното образование биха възлезли на над 10 трилиона долара в следващите години.

В писмото се посочва още, че към момента 260 милиона деца по света вече са извън училище, а други 75 милиона са засегнати от конфликти и принудително разселване, включително 35 милиона, живеещи в бежански лагери или вътрешно разселени.

Повече от половината деца в развиващите се страни страдат от "образователна бедност" и в резултат 800 милиона от тях излизат от училище без никаква квалификация, се твърди още в писмото.

В писмото си световните лидери призовават отделните държави да поемат задължение да осигурят разходите за образование на "първа линия" - с приоритет върху най-застрашените групи деца.

На второ място, те настояват международната общност да увеличи помощите си за образование, насочени към най-застрашените - включително бедни, момичета, деца в конфликтни ситуации и в неравностойно положение. 76-те най-бедни страни по света имат плащания от 86 милиарда долара по дългове за следващите 2 г., се подчертава в писмото. Предлага се тези дългове да бъдат опростени, като предвидените за тях пари бъдат пренасочени към образование и инвестиции, свързани с децата.

На трето място се изисква МВФ да пренасочи 1,2 трилиона долара от своите глобални резерви към най-нуждаещите се държави, за да създаде платформа за възстановяване.

Световната банка трябва да окаже по-голяма подкрепа за страните с ниски доходи и да осигури още милиарди за извънредно финансиране на образованието, както и активно да търси донори и спонсори, настояват лидерите.

Устойчивото развитие на човечеството може да бъде постигнато единствено на основата на качествено образование, подчертават световните лидери в писмото си. Сега е времето националните правителства и международната общност да се обединят и да дадат на децата и младите хора възможностите, които те заслужават, се подчертава още в писмото.

Сред подписалите писмото са още бившият генерален секретар на ООН Бан Ки Мун, бившият председател на ЕК Жан-Клод Юнкер, бившият шеф на НАТО Хавиер Солана, бивши президенти и премиери на държави от целия свят, еврокомисари, нобелови лауреати и влиятелни икономисти като Нуриел Рубини и Джоузеф Стиглиц и др.