ЕК: Страните на ЕС трябва да избягват затваряне на вътрешни граници

img

Страните от Европейския съюз трябва да избягват да затварят вътрешните си граници, въпреки нарастващия брой случаи на зараза с новия коронавирус. Представител на Европейската комисия коментира пред ТАСС изявление на литовския президент Гитанас Науседа, че страните от ЕС могат да се върнат към повторно затваряне на граници.

"Становището на Европейската комисия по този въпрос не се е променило. Необходимо е да се избегне възобновяването на неефективните ограничения и вътрешния граничен контрол на ЕС, като се продължи напред".

Според говорителя на ЕК, "всякакви ограничения за свободно движение в рамките на ЕС трябва да се прилагат само когато е строго необходимо. И те трябва да бъдат координирани, пропорционални и недискриминационни за справяне с рисковете за общественото здраве".

Президентът на Литва коментира в понеделник, че ситуацията с коронавируса се променя към по-лошо, във връзка с което "следващият етап може да бъде връщане към граничния контрол".

Според президента, на равнище ЕС "е необходимо да се постигне съгласие за механизъм за използване на такава мярка", който да бъде прилаган еднакво като карантинно средство.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"