Ако изборите бяха сега, в парламента щяха да бъдат представени 6 или 7 партии на база на гласуващите - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", Демократична България, ДПС, "Изправи се.бг" (Мая Манолова) и евентуално Обединени патриоти, които са на ръба (вижте графиката). Малко над 45 % казват, че няма да гласуват или не са решили. Това сочи национално представително проучване на "Алфа Рисърч", направено по поръчка на "Дневник", в периода 23 - 30 юли 2020 г. сред 1017 души по метода лице в лице.

За ГЕРБ биха гласували 26.7% от анкетираните. За БСП гласа си биха дали 19.2%. За Има такъв народ биха гласували 18.8%. Следва Демократична България с 12.3%. После се нарежда ДПС с 8.3%, сочи проучването.

На въпрос: Кой от следните бихте желали да е следващият премиер на България? Мнозинството посочват Бойко Борисов, следван от Румен Радев и Слави Трифонов.

Предсрочни избори като изход от кризата засега виждат 39,7 % от българите. 40% от анкетираните смятат, че трябва да се търси консенсус между партиите до изборите през 2021 г.