Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.

Това се казва в становище на Съветът за електронни медии, с което се съобщава, че на своето заседание СЕМ приели с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Мониторингът, който е направен на БНР и БНТ е за спазване на разпоредбите на Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание.

"Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.", твърдят от СЕМ.

Според медийния регулатор обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции.