“За нас беше важно да не се допусне двете страни в парк “Росенец” да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Това ни беше единствената цел Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни. Имаше много родители с малки деца, жени.”. Така новият вътрешен министър Христо Терзийски коментира действията на полицията по време на протеста в парк „Росенец“ преди седмици. Самият той беше на място и има преки впечатления от хода на събитията.

„Политическите оценки на тази операция могат да бъдат различни, по отношение на действията на полицейските служители не намирам сериозни грешки“, каза той пред bTV.

По думите му органите на реда са имали информация още през нощта, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси и са заели територия в самия парк. „Беше получено писмо в ОДМВР, че хората организират такава проява, в същото време и от другата страна имаха проява. Мен, като полицейски ръководител, ме интересуваше, че за разлика от София, където има протест от едната страна , от другата да застане полицейски кордон, който да пази една сграда или институция, там на практика нямаме такава физическа възможност. Имаше претенции, че не може да се стигне до плаж. Там нямаше никакъв проблем – който иска да отиде.“, добави Терзийски.

Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

“Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. В самото начало имаше моменти, в които имаше доста насъбрана енергия и агресия. Не мога да давам обяснения какви са причините”, продължи той.

„Моята оценка няма да е обекктивна, защото съм бил на място. Ако има грешки полицията, те не са фатални.“, обобщи вътрешният минстър.