Започна поредният ден на протестите в центъра на София.

От СДВР вече разположиха своите служители в периметъра на "триъгълника на властта".

Оттам съобщиха, че отново в първите редици са полицаите с жилетки „Антиконфликт“- ясно послание, че целта им е опазването на обществения ред и на сигурността за гражданите.

"Във връзка с постъпили данни за евентуално участие на провокатори, отново призоваваме гражданите да не позволяват да бъдат въвлечени в действия, които биха навредили на мирното изразяване на убежденията им и на демокрацията", заявиха от СДВР.

Протестиращите граждани да не се поддават на провокации и да съдействат на полицията и да посочват провокаторите в тълпата. Това призова заместник-директорът на СДВР Антон Златанов по време на извънреден брифинг.

"От публикуваните материали на прокуратурата става ясно, че определени групи се опитват да контролират протестите и да създават провокации. Огромната маса от хора излизат по свое убеждение, но винаги се намира малцинство вътре, което опорочава протеста. Не се поддавайте на провокациите. Ние сме там, за да помогнем", заяви Златанов по повод оповестените разговори на обвиняемия бизнесем Васил Божков с политик и журналист, в които се обсъждат протестите в столицата.

От СДВР заявиха още, че шествията в София нямат разрешение и не са съгласувани с общината, но полицията ги охранява, защото уважава правото на изразяване на гражданска позиция.

"Отново призовавам - всеки гражданин да се запознае изцяло и обективно с информацията от прокуратурата и да ни помогне да пазим обществения ред и демокрацията. Както снощи - имаше един единствен инцидент. Едно лице счупи стъклото на автомобил. задържахме извършителя и със съдействието на гражданите. Други инциденти нямаше", допълни Златанов.


Вчерашният протест премина сравнително спокойно, малко след 23 ч. обаче младежи с черни качулки малко тази вечер са запалили факли сред протестиращите. Имаше и инцидент, при който мъж изпочупи стъклото на кола на медия, паркирана до Министерския съвет.