От НСО, пряко подчинена на президента Радев, са поискали да бъде пазена територията край имота, свързан с Ахмед Доган в парк „Росенец“ край Бургас, от 10-ти юли до 15-ти септември. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Гранитната зала в Министерския съвет, на която присъстваха и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, военният министър Красимир Каракачанов.

Искането е охраната да е 500 метра от територията на лесопарк "Росенец", включително и в акваторията на морето, с координати, които се изброени в писмото. „Искат да се пази сушата и водата от лодки, мореплаватели и всички останали. Подписано е от началника на НСО ген. Красимир Станчев, избран и назначен от президента Радев. Каква е целта? След като получат това писмо всички служби на правителството трябва да го изпълняват. Съответно подчинените на вицепремиера Каракачанов, тъй като едното копие е до Военноморските сили, министърът на МВР Младен Маринов трябва да изкара катерите и да почнат да озвучават. В същото време от лодките седят с телефоните и снимат. Морска адинистрация е дала координатите, които са им поискани. И какво излиза? Правителството пази имот на Ахмед Доган. Добре ли са конструирали, добре ли са го измислили? Единият ден президентът призовава нещо, на другия ден ни изпращат писмо, което трябва да изпълним. Говорих за сценарий, ето го продължението. Същевременно утре МВР ще прати сили. И какво излиза?“, каза премиерът Борисов.

„Винаги съм бил човек, който отчита заслугите на другите. Истински съжалявам, че върху НСО се оказва такъв политически натиск“, добави Борисов. Той каза, че е разбрал за писмото след разговор с кмета на Бургас Димитър Николов за бариерата и за осигуряването на достъп до брега. Той възложи на вицепремиера Красимир Каракачанов да провери дали може министрите да не изпълнят искането в писмото. Неговата заповед е да се намери законова форма да се оттегли това искане. Според Борисов не трябва да има ограничения на достъпа. "Всички тези искания за градуси и меридиани имат за цел да ни вкарат в капан", добави той.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че армията няма право да защитава паркове и акватории. Той попита началникът на НСО няма ли да поиска оставката на офицера, захвърлил българското знаме. Каракачанов определи това негово действие като позорно.