Над 4 000 души подготвят десант по суша и море готвят пред "Сараите" на Доган в парк "Росенец". Събитието, обявено в социалните мрежи , е под наслов "Масово ходене на охраняем плаж". Недоволството бе предизвикано, след като наживо вчера във Facebook бившият инистър на правосъдието Христо Иванов, придружаван от общински съветници, направи опит да достигне до лятната резиденция на почетния лидер на ДПС на нос "Чукалята" с надуваема лодка, но срещна яростна съпротива от цивилни анонимни гардове на частния имот. Пристигналите бяха посрещнати от охранител с тъмни очила и пистолет, който веднага направи опит да ги върне обратно в морето. След като сам не успя, повика подкрепления – мускулести момчета с чанти диагоналки. Един от тях заплаши, че ще спука лодката на Иванов. Накрая гардовете чевръсто го избутаха в морето. Иванов обяви, че случващото се е илюстрация за "сарайския плен на българската държавност". На въпрос на медиите дали хората, заснети във видеото, са техни служители, от службата изпратиха следното заявление: "В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк "Росенец" край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние".

„Всички видяхме как се завладява българската земя. Всички видяхме как се тъпче българския флаг от анонимни гавази и как български граждани се избутват в морето от националния бряг. Можем да си върнем превзетата държава, като се съпротивляваме срещу беззаконието всеки ден и всеки от нас. Човек по човек“, пишат организаторите на демонстрацията. Тя ще се състои тази събота между 11.00 и 14.00 часа.

Призивите са за пробиви към имота по всички фронтове - с лодки през кея, с автомобили и пешеходен щурм през бариерата на пътя за морската резиденция.