Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Йорданов опитаха да акостират с лодка на плажната зона край морските сараи на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган край Росенец. Опитът им да стъпят на плажната ивица обаче беше осуетен от група мъже, които избутаха „непоканените“ посетители обратно в морето.

Акцията на Христо Иванов, Иво Мирчев и Димитър Йорданов беше излъчена във фейсбук, като до момента е изгледана от над 245 хиляди души. За правото си да дебаркират на плажа, по думите на Христо Иванов, политиците се позовават на кадастралната карта на района и на писмо от областния управител на Бургас, според което малък плаж, северно от сараите, продължава да е публична държавна собственост и следователно всеки български гражданин трябва да има достъп до него, както по вода, така и по суша. От публикувано в социалната мрежа видео обаче става ясно, че това не е съвсем така.

Палатът на Доган край Росенец е дългогодишна "дупка" в българското законодателство и пример за това как с помощта на институциите може да се приобщават и узурпират държавни територии в услуга на частния интерес“, каза в интервю за „Дарик“ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.



Бяхме малко в летните сараи на Доган с Hristo Ivanov и Dimitar Naydenov :)

Публикувахте от Ивайло Мирчев в Вторник, 7 юли 2020 г.

Тримата политици пристигат до малкия плаж с лодка по море. Достъп по суша няма - това се видя преди месец и половина, когато резиденцията горя, но цивилни охранители не допуснаха журналисти да минат по общинския път, който води до имота с аргумента, че той е частна собственост и могат да се обърнат към съда, ако не са съгласни с твърдението, припомня „Дневник.

Докато са още в лодката, Иванов отбеляза, че по документи огромната жилищна сграда се води обект в строеж, а пристанището - поземлен имот във водата, тъй като датира отпреди новата Конституция, според която акваторията на Черно море е публична държавна собственост.

Той обяви, че тримата са отишли там, за да заявяват "правото на българските граждани да бъдат на имот, който е публична държавна собственост".

Когато тримата политици достигат брега, там обаче вече ги чакат охранители в цивилни дрехи, които отказват да се легитимират, но обясняват, че това е частен имот. Гардовете отказват и да отговорят на въпроса дали са служители на държавната Национална служба за охрана (НСО), както твърдят представителите на "Демократична България".

„Искам да питам президента Радев какво прави НСО тук - служители на държавна служба охраняват частен имот и отказват да се легитимират“, каза Христо Иванов, докато охранителите изчакват настрани пристигането на полиция.

В изявлението си за зрителите на живото излъчване Христо Иванов отправи и обвинения към премиера Бойко Борисов и лидера на БСП Корнелия Нинова.

„По моя информация тук идват Корнелия Нинова и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки“, посочи Иванов.

По време спора дали имат право да са на каменния плаж представителите на "Демократична България" бяха избутани със сила от брега от охранителите и трябваше да изчакат във водата извиканите полицаи. Около 30 минути след началото на спора пристигат униформени полицаи. Те не се легитимират, а искат личните карти на политиците, но не и на охранителите, въпреки неколкократните призиви да установят кои са мъжете, които не допускат никого на плажа.

Униформените посъветваха представителите на "Демократична България" да подадат жалба срещу охранителите.

Няколко часа по-късно НСО излезе с официална поциция до медиите във връзка с акцията на лидера на "Да България" Христо Иванов и двамата негови съпартийци, при която тримата политици опитаха на акостират край морските сараи на Доган:

В отговор на многобройни запитвания до Националната служба за охрана във връзка с инцидент с граждани на крайбрежната ивица в близост до парк „Росенец“ край Бургас, НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди. Напомняме, че охраняемите обекти, изброени в Параграф 1 от Допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за НСО, са публично достояние“, заявиха от Национална служба за охрана.

Междувруменно от пост на Иво Мирчев във Фейсбук стана ясно, че срещу тримата е извършено нападение именно от гард на НСО, заради което вече е подадена жалба в Четвърто РУ на ОД на МВР - Бургас.



Публикувахте от Hristo Ivanov в Вторник, 7 юли 2020 г.

Т. нар. морски сарай на Доган край Росенец винаги е бил със статут на държава в държавата. За това неведнъж е писал сайтът "Биволъ", други медии също са се опитвали да се добират дотам или да изтръгнат обяснения от властите кое налага този специален статут на обекта.

Имотът е собственост на компанията "Хермес Солар", която се свързва с почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Луксозното имение се ползва от активисти на ДПС.

Имотът е част от сделката за приватизацията на "Нефтохим Бургас" купен от руската компания "Лукойл" през 1999 г. за 101 млн.долара. По това време лидер на управляващата партия СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание беше Йордан Цонев, който днес е член на ръководството на ДПС, припомня Mediapool.



Това е гардът на НСО, който без да се легитимира упражни сила срещу мен и Hristo Ivanov. Сега пътуваме с Христо към РПУ...

Публикувахте от Ивайло Мирчев в Вторник, 7 юли 2020 г.