ицепремиерът Томислав Дончев обсъди с Националния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България по какъв начин най-ефективно да бъдат инвестирани средствата от ЕС за икономическо възстановяване от кризата заради коронавируса.

Дончев подчерта необходимостта от спешно определяне на приоритетните области, съобщиха от АИКБ.

Решенията трябва да бъдат взети до месец септември, а хоризонтът на интервенция ще е по-кратък в сравнение с този по оперативните програми, тъй като инвестирането на антикризисните фондове ще бъде възможно в рамките на следващите четири години.

За следващия програмен период страната ни ще разполага с възможност за достъп до финансов ресурс в размер на над 29 млрд. евро.

Освен средствата по Многогодишната финансова рамка (2021-2027), които ще са на обща стойност 16,9 млрд. евро, се очаква да заработи и новият план с антикризисни мерки на ЕС - Next Generation EU, с бюджет от над 12,3 млрд. евро.

"Въпреки че все още не сме постигнали общо съгласие, аз вярвам, че Next Generation EU ще заработи", каза Дончев.

По думите му с този план Европейският съюз има шанс не просто да се възстанови икономически след пандемията, но и да се развие.

"В момента работим по актуализиране на подхода, намаляване на броя и по-добър фокус на целите и преработваме програмите за следващия програмен период, за да бъдат те актуални спрямо предизвикателствата, наложени от коронакризата и от Зеления пакт. Очаквам до есента да сме готови с новите предложения", допълни още той.

Вицепремиерът е отбеляза няколко акцента, сред които бъдещите мерки в посока енергийна ефективност, възобновяемите енергийни източници и развитие на технологии за съхраняване на енергия като пряко свързани с Европейския зелен пакт, иновациите, включително развитието на индустриални зони и цифровизация на публичния и частния сектор, образованието и науката.