Съветът за електронни медии (СЕМ) предсрочно прекрати мандата на генералния директор на Българското национално радио Светослав Костов, предаде БГНЕС.

“За” предсрочното освобождаване гласуваха всички петима членове на медийния регулатор. Мандатът на Костов е прекратен, както и неговият договор за управление. След три месеца СЕМ трябва да проведе конкурса за новия директор. Припомняме, че до тук се стигна след безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" за близо 5 часа на 13 септември. От СЕМ дадоха на Костов едноседмичен срок да подаде оставка, но той отказа.

Решението е взето единодушно за 20 минути. Мотивът на комисарите е грубото нарушаване на Закона за радиото и телевизията заради безпрецедентното спиране на програма "Хоризонт" на 13 септември 2019 г.

И петимата членове на СЕМ са счели, че директорът е този, който носи отговорността за дейността на обществената медия и затова са гласували за отстраняването му.

По-рано този месец СЕМ наложи на БНР две глоби заради спрения сигнал на "Хоризонт". Те бяха в максималния допустим от закона размер - 7 000 лв. за неспазване на условията на лицензията и 20 хил. лв. за нарушаване правото на информация.

Регулаторът поиска оставката на Костов, но той заяви, че не се чувства длъжен да я подаде. Няколко дни преди спирането на сигнала на радиото в БНР започнаха протести заради решението на директора да свали от ефир журналиста Силвия Великова. Тя беше върната на работа след намесата на премиера Бойко Борисов.
За спирането на сигнала на "Хоризонт" пък започнаха проверки на прокуратурата и Сметната палата.

Временно изпълняващ длъжността генерален директор на Националното радио регулаторът реши да е Антон Митов - директор Архивен фонд в БНР.